Nasiona konopne są nasionami odmiany Cannabis Sativa. Zawierają one tylko śladowe ilości THC, czyli związku psychoaktywnego. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo odżywcze i bogate w zdrowe tłuszcze, białko oraz różne minerały.

Oto kilka właściwości zdrowotnych nasion konopi, które zostały potwierdzone naukowo.

Nasiona konopi są bardzo pożywne

Nasiona konopi mają łagodny, orzechowy smak i często określa się je mianem tzw. serc konopnych. Zawierają ponad 30% tłuszczu. Stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych, kwasu omega-6 oraz omega-3. Zawierają również kwas gamma-linolenowy, który znany jest z wielu właściwości zdrowotnych.

Pożywne nasiona konopne
fot. pixabay.com

Nasiona konopne są doskonałym źródłem białka. Podobnie jest w przypadku nasion chia oraz nasion lnu. Ponadto nasiona konopi są źródłem witaminy E oraz minerałów (m.in. fosfor, sód, potas, magnez, wapń, siarka, żelazko, cynk). Mogą być spożywane na surowo lub gotowane.

Nasiona konopne mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca

Jedzenie nasion konopi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca. Zawierają one duże ilości aminokwasu argininy. Przyczynia się on do rozszerzenia naczyń krwionośnych oraz relaksacji, co skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.

Nasiona konopi oraz olej z nasion mogą nie tylko obniżyć ciśnienie krwi, ale także zmniejszyć ryzyko tworzenia się skrzepów krwi oraz pomagać sercu w odzyskiwaniu sił po zawale.

Nasiona i olej z nasion konopi mogą korzystnie wpływać na problemy skórne 

Kwasy tłuszczowe mogą pozytywnie wpływać na odpowiedzi immunologiczne w organizmie. Ma to wiele wspólnego z równowagą kwasów omega-6 i omega-3. Nasiona konopi są doskonałym źródłem wielonienasyconych i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Również stosowanie oleju z nasion konopi przez osoby cierpiące na egzemę, przynosi pozytywne skutki. Produkt ten pomaga w zmniejszeniu suchości skóry, swędzenia oraz wspomaga działanie leków stosowanych na skórę.

Nasiona konopi są świetnym źródłem białka roślinnego

30 gramów nasion (2-3 łyżki) dostarcza ok. 11 gramów wysokiej jakości białka. Zapewniają wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są produkowane w organizmie, a które należy dostarczać w pożywieniu. W przypadku roślin trudno o kompletne źródło białka ze względu na brak zawartości aminokwasu lizyny. Aminokwas ten zawarty jest jednak w nasionach konopi. Dlatego też na takie rozwiązanie z pewnością powinny zdecydować się osoby, które nie jedzą mięsa.

Nasiona konopne są bogatym źródłem aminokwasów – metioniny i cysteiny oraz argininy i kwasu glutaminowego. Przyswajalność białka konopnego jest bardzo dobra – lepsza niż w przypadku wielu rodzajów ziaren, orzechów i roślin strączkowych.

Drogocenne nasiona konopne
fot. pixabay.com

Nasiona konopi mogą zmniejszyć objawy PMS i menopauzy

Nawet 80% kobiet w wieku rozrodczym cierpi z powodu fizycznych i emocjonalnych objawów wywołanych zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Symptomy te najprawdopodobniej są wynikiem wrażliwości na hormon prolaktyny. Kwas gamma-linolenowy (GLA), występujący w nasionach konopi, wytwarza prostaglandynę, która łagodzi działanie prolaktyny. Może to zatem pomóc w zmniejszeniu objawów takich jak: ból i tkliwość piersi, drażliwość, depresja oraz zatrzymanie wody w organizmie.

Nasiona konopi mogą być również pomocne w łagodzeniu objawów menopauzy. GLA w nasionach pomaga w regulacji zaburzeń hormonalnych oraz minimalizowaniu stanów zapalnych związanych z menopauzą.

Nasiona konopi mogą pomóc w trawieniu

Błonnik jest istotną częścią diety i odpowiada za lepsze trawienie. Nasiona konopi są bogatym źródłem zarówno rozpuszczalnego (20%), jak i nierozpuszczalnego (80%) błonnika.

Rozpuszczalny błonnik tworzy w jelitach substancję żelopodobną. Ponadto jest cennym źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii trawiennych, a także może zmniejszyć skoki cukru we krwi oraz regulować poziom cholesterolu.

Nierozpuszczalny błonnik pomaga w przemieszczaniu się pokarmu w jelitach. Spożywanie go związane jest również ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy.

 

Nasiona konopne odznaczają się doskonałymi właściwościami oraz wartościami odżywczymi. To nie tylko bogate źródło zdrowych tłuszczy, ale także wysokiej jakości białka i wielu cennych minerałów. Jest to zdrowy dodatek, o który warto wzbogacić swoją dietę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here