Dynia jest wyjątkowym, jesiennym warzywem, które można przygotowywać na wiele sposobów. Zupa z dyni, dynia pieczona czy ciasto z tym głównym składnikiem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zanim jednak będziemy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, trzeba będzie ją obrać. A z tym początkowo możemy mieć trudności – nie bez powodu, gdyż dynia ma bardzo grubą, stwardniałą skórkę, która obiera się zupełnie inaczej niż inne warzywa.
Dlaczego warto jeść dynię?
Jeśli uwielbiasz jeść dynię w każdej postaci, możesz mieć pewność, że dostarczasz sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele cennych składników odżywczych. Dynia pełna jest wartościowych witamin i minerałów, które pozostają w niej nawet po obróbce termicznej. Nie trzeba się więc obawiać, że dynia gotowana czy pieczona straci swoje cenne właściwości.
To, czy dynię będziemy musieli obierać, zależy przede wszystkim od ich gatunku. Jeśli mamy do czynienia z dużymi dyniami o grubej skórze, trzeba będzie się jej pozbyć zanim zabierzemy się za przygotowanie dyniowych specjałów. Nieco inaczej jest w przypadku malutkich dyni, na przykład Hokkaido. Jej skórka jest dosyć delikatna i miękka, można więc ją upiec w całości.
Jak obrać dynię?
Od czego zacząć obieranie dyni? Przede wszystkim przyda nam się bardzo ostry i dosyć długi nóż – tym większy, z im większą dynią mamy do czynienia. Na początku odcinamy końcówki – ogonek na górze i końcówkę z jej drugiej strony. Następnie kroimy dynię na pół, co może być problemowe, jeśli owoc waży kilkanaście kilogramów i jest potężny.
Jednak w żaden inny sposób nie będziemy w stanie dostać się do smacznego miąższu. Po przekrojeniu dyni wyciągamy z niej łyżką pestki razem z tą warstwą, w której się one znajdują. Później usuwamy z pestek wszystkie okrywające je włókna i tak przygotowane możemy na przykład wysuszyć. Pozostałą dynię możemy przekroić na jeszcze kilka drobniejszych kawałków, dzięki czemu łatwiejsze będzie usuwanie skórki.
Obieranie wykonujemy małym nożykiem lub przyrządem do obierania ziemniaków. Warto robić to jak najcieniej, gdyż tuż pod skórką ukrywa się całkiem sporo cennych witamin i minerałów. Tak przygotowane kawałki możemy dowolnie przerabiać – pokroić w kostkę do pieczenia czy gotowania, zetrzeć na tarce na ciasto lub w każdy inny sposób rozdrobnić i dodać do potrawy.
Co można przygotować z obranej dyni?
Możliwości jest całe mnóstwo, o czym możemy się przekonać wchodząc na dowolną internetową stronę z przepisami. Bardzo pożywne, sycące i rozgrzewające są zupy z dyni. To idealna potrawa na chłodną jesień, zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją o imbir oraz inne rozgrzewające potrawy.
Świetnym pomysłem może być również ciasto lub chlebek dyniowy. Wykorzystujemy do nich starty miąższ, który nadaje piękny, złocisto-pomarańczowy kolor wszystkim wypiekom. Z dyni możemy również zrobić placki – najlepiej smakują, gdy znajdują się w nich chrupiące kawałeczki. Bardzo dobrze smakuje również upieczona dynia bez niczego, którą po wyjęciu z piekarnika można obsypać dowolnymi przyprawami.
Jeśli natomiast chcesz cieszyć się smakiem dyni nieco dłużej niż tylko w sezonie jej dojrzewania, warto pomyśleć o pomysłach na jej przerobienie i zawekowanie. Ciekawa propozycją jest dynia w słodkiej zalewie, konfitura z dyni, a także różnego rodzaju musy, które mogą zawierać zarówno to jedno warzywo, jak i wiele składników.